Φυσικοθεραπευτής Παλαιό Φάληρο

Γιατι το πόδι σου μπορεί να φταίει που πονάει ο αυχένας σου

Το σώμα όσο πολύπλοκο και αν είναι, ακολουθεί ένα πολύ απλό νόμο της φύσης. Τον νόμο της βαρύτητας. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε το σώμα μας προσπαθεί να νικήσει αυτή την δύναμη που δεν σταματά ποτέ να μας τραβάει προς τα κάτω.

Όταν στέκεσαι όρθιος το βάρος του σώματός σου μοιράζεται στα δύο σου πόδια. Αν το ένα σου πόδι είναι κοντύτερο μπορείς να φανταστείς τι θα συμβεί? Αναγκαστικά το βάρος δεν θα μοιράζεται τώρα εξίσου. Αυτή η ασυμμετρία μεταβιβάζεται προς τα πάνω σαν τα γρανάζια μιας μηχανής που το ένα κινεί το άλλο. Έτσι μπορει ξαφνικά να στρίψει λίγο η λεκάνη σου ή να εμφανιστεί μια μικρή σκολίωση στην σπονδυλική σου στήλη. Αυτή η μικρή αλλαγή σημαίνει ότι τα φορτία που δέχονται οι διάφοροι ιστοί ή αρθρώσεις αλλάζουν με τη σειρά τους. Έτσι για παράδειγμα μπορεί αυτή η αλλαγή να μεταθέσει τα φορτία που δέχεται η άρθρωση του ισχίου σε ένα συγκεκριμένο σημείο και έτσι η άρθρωση  με το καιρό να αρχίσει να φθείρεται.

 

Το ίδιο μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε μικρή αλλαγή γίνει στο σώμα μας, όπως όταν για παράδειγμα στραμπουλήξω τον αστράγαλό μου και για λίγο καιρό κουτσαίνω. Για το διάστημα αυτό μεταθέτω το βάρος μου προς το υγιές μου πόδι ώστε να δώσω χρόνο στο άλλο να γίνει καλά. Όταν πια το πόδι μου γίνει καλά τα φορτία ξαναμοιράζονται εξίσου στα δυο μου πόδια. Μερικές φορές όμως κάποια ορθοπεδικά προβλήματα επιμένουν για περισσότερο καιρό, ή η προσαρμογές που δημιουργούνται στο σώμα μας λόγω αυτών των προβλημάτων επιμένουν ακόμα και αφού το πρόβλημα λυθεί. Τότε τα φορτία συνεχίζουν να κατανέμονται ανομοιόμορφα και φθήρουν το σώμα μας.

 

Πόσο σύντομα μπορεί μια αλλαγή στο πόδι μου να δημιουργήσει πόνο κάπου αλλού στο σώμα μου;

 

Αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο δραστηριότητας και το μέγεθος της προσαρμογής. Μερικές φορές χρειάζονται πολλά χρόνια για να νιώσει κάποιος τις πρώτες ενοχλήσεις. Το σημαντικό είναι ότι πολλές από τις προσαρμογές μπορεί κάποιος να τις αναγνωρίσει και να τις λύσει σχετικά εύκολα προλαβαίνοντας ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να τον ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό.

 

Τί μπορείς να κάνεις για να προλάβεις τις προσαρμογές;

 

Όταν το σώμα πονάει σου στέλνει ένα σήμα κινδύνου. Για παράδειγμα όταν δεις πολύ ώρα τηλεόραση μετά νιώθεις τον αυχένα σου πιασμένο. Σε αυτή τη περίπτωση η μείωση του χρόνου μπροστά στη τηλεόραση μπορεί να είναι η εύκολη λύση. Τί γίνεται όμως όταν έχουμε πόνο σε δραστηριότητες όπως η εργασία μας ή τα χόμπι μας; Τότε είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από κάποιον ειδικό για να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος πριν ο πόνος γίνει ανυπόφορος και σε αναγκάσει να διακόψεις την δραστηριότητα που τον προκαλεί. Ο ειδικός μπορεί να εντοπίσει τον ιστό που προκαλεί τα συμπτώματα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να καταλάβει τον μηχανισμό που κάνει τον ιστό να παραπονιέται. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μην αμελεί κάποιος τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το σώμα μας όσο αμελειτέα και αν μας φαίνονται. Επίσης όταν έχουμε έναν τραυματισμό, όσο μικρός και αν είναι, καλό είναι να απευθυνόμαστε στον ορθοπεδικό ιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή για να πετύχουμε την γρήγορη ανάρρωση και την πρόληψη τυχόν προσαρμογών, που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν παράλληλα προβλήματα.

 

Τελικά γιατί πονάει ο αυχένας μου; Φταίει το πόδι μου;

 

Το σώμα μας πονάει κάπου, αλλά η ρίζα του προβλήματος μπορεί να βρίσκεται κάπου αλλού, σε κάποιο σημείο το οποίο μπορεί να μην δίνει συμπτώματα. Το δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς αυτό τον μηχανισμό, αλλά όταν τον εντοπίσει η λύση μπορεί να είναι απλή. Για παράδειγμα αν ο αυχένας σου πονάει και ο γιατρός σου εντοπίσει ότι οφείλεται στην πλατυποδία του αριστερού σου ποδιού, μπορεί η τοποθέτηση ενός ειδικού πάτου να διορθώσει και την πλατυποδία και τον πόνο στον αυχένα. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημά του αν δεν το εντάξουμε στο σύνολο των διαφορετικών δραστηριοτήτων και κινητικών προτύπων που χρησιμοποιεί.